Den nye indkørsel

Hej alle sammen, og velkommen til mit nye blogindlæg, hvor jeg vil fortælle jer om min seneste gør-det-selv projekt: at lave en indkørsel med belægningssten fra FC Beton. Jeg har altid drømt om at have en flot og praktisk indkørsel, som kunne løfte hele udtrykket af mit hus og give et godt førstehåndsindtryk til gæster. Men jeg har også altid været lidt nervøs for, om det var for stor en udfordring for en amatør som mig, der kun har begrænset erfaring med at arbejde med beton og sten. Derfor har jeg længe udskudt projektet, indtil jeg fandt den perfekte guide på FC Betons hjemmeside, som forklarede alt hvad jeg skulle vide om at lave en indkørsel med belægningssten.

Jeg besluttede mig for at gå all in og bestilte alt, hvad jeg havde brug for, fra FC Beton: belægningssten i forskellige farver og former, stabilgrus, strandsand, fugesand, kantsten og palisader. Jeg valgte at få leveret det hele i big bags, så jeg ikke skulle bekymre mig om at flytte rundt på tunge sække. Jeg fik også en god pris på det hele, fordi jeg købte det som en samlet pakke. Jeg var meget spændt, da lastbilen kom med mine materialer, og jeg kunne endelig gå i gang med mit projekt.

Det første, jeg gjorde, var at måle op, hvor stor min indkørsel skulle være, og markere det med snor og pløkker. Så gravede jeg ca. 25 cm ned i jorden, så der var plads til underbunden og stenene. Det var et hårdt arbejde, men jeg fik hjælp af min søde nabo, som også lånte mig sin trillebør. Derefter lagde jeg et lag stabilgrus på ca. 15 cm, som jeg jævnede ud med et rivejern og stampede med en pladevibrator. Det var vigtigt at få underbunden helt plan og fast, så stenene ikke ville synke eller vippe senere. Jeg lagde også et lag geotekstil over gruset, som skulle forhindre ukrudt i at vokse op mellem stenene.

Nu var det tid til det sjove: at lægge stenene. Jeg havde valgt nogle flotte grå og sorte herregårdssten, som jeg syntes passede godt til mit hus. Jeg havde også bestemt mig for et læggemønster, som jeg synes var både pænt og stabilt: vinkelforbandt. Det betyder, at stenene lægges i 45 graders vinkel i forhold til kanten af indkørslen, så de danner en slags zigzag mønster. Jeg startede med at lægge en række sten langs den ene side af indkørslen, og sørgede for at de var lige i forhold til snoren. Så lagde jeg en anden række sten ved siden af den første, men forskudt en halv sten, så de lå i vinkel. Jeg fortsatte på den måde, indtil hele indkørslen var dækket med sten. Jeg må indrømme, at det tog mig lidt tid at få fat i systemet, og at jeg måtte justere nogle af stenene undervejs, men resultatet blev rigtig flot, hvis jeg selv skal sige det.

Jeg var dog ikke helt færdig endnu. Jeg skulle også lave en kantsikring, som skulle holde stenene på plads og forhindre dem i at skride ud. Jeg havde valgt nogle solide kantsten i beton, som jeg gravede ned i jorden langs kanten af indkørslen. Jeg sørgede for, at de var i niveau med stenene og flugtede med hinanden. Jeg brugte også nogle palisader i beton, som jeg stillede på højkant mellem kantstenene og min hæk. De gav et fint lodret look til indkørslen og skabte en god kontrast til de vandrette sten.

Det sidste, jeg gjorde, var at fylde fugerne mellem stenene med strandsand, som jeg fejede rundt med en kost, indtil alle fugerne var fyldt op. Så kørte jeg en gang mere over stenene med pladevibratoren, så de blev presset godt ned i sandet. Til sidst strøede jeg fugesand over stenene, som skulle binde dem endnu bedre sammen og gøre fugerne ukrudtsfri. Jeg vandede fugesandet med en haveslange, så det blev fugtigt og stift, og fejede overskydende sand væk.

Og så var jeg færdig! Min indkørsel var blevet til virkelighed, og jeg var så stolt af mig selv. Det havde været et krævende, men også sjovt og lærerigt projekt, som jeg havde klaret helt på egen hånd. Jeg vil gerne takke FC Beton og cirkelhaverne.dk for deres gode service og vejledning, som havde gjort det hele meget nemmere for mig. Jeg vil også gerne anbefale alle andre gør-det-selv damer (og herrer) at prøve at lave en indkørsel med belægningssten, hvis de har lyst til at give deres hus et løft. Det er ikke så svært, som det ser ud til, og det giver en stor tilfredsstillelse at se sit eget håndværk hver dag. Så skynd jer at bestille jeres materialer fra FC Beton, og kom i gang med jeres drømmeindkørsel!