Tjeklisten til dig, der skal renovere badeværelse

HUSET Middelfart har den unikke fordel, at det er et konferencecenter med rødder i byggeriet, som deler matrikel med Danmarks største byggeudstilling, Byggecentrum. Derfor har HUSET en unik viden om bolig- og byggebranchen og her samlet en tjekliste af punkter, som du bør overveje, før du går i gang med at renovere dit badeværelse. 

 

Formålet

Det er vigtigt at overveje, hvad formålet med din badeværelsesrenovering er. Ønsker du at gøre dit badeværelse større – eller mindre? Skal der indlægges gulvvarme? Hvor omfattende er renoveringen – skal gulv og eventuelle fliser på vægge skiftes ud? Dernæst er det vigtigt at huske at tegne en forsikring, der dækker byggeriet – og sikre sig, om ens nuværende forsikringer dækker rør- og svampeskade, eller om der skal tegnes nye forsikringer. 

 

Forberedelse

Når du renoverer badeværelse, er der nogle forberedelser, du bør gøre dig, inden du starter projektet. For eksempel er det nødvendigt at etablere et nødtoilet og et nødbad. Derudover er det vigtigt at lægge et budget og indhente tilbud, der matcher dit budget. Herudover er det nødvendigt at indkøbe materialer samt at bestille en affaldscontainer til alt affaldet, når det gamle badeværelse rives ned. Det er også vigtigt at indgå aftale med en håndværker, hvis du ikke selv foretager renoveringen – men det kan altid være en god idé at rådføre sig med en håndværker, især når det kommer til renovering af vådrum. 

 

VVS-arbejde 

VVS-arbejde er en stor del af at håndtere renovering af badeværelse – og her er det vigtigt, at du aftaler med håndværkeren, hvad der skal gøres. For eksempel om du skal have udskiftet afløb, blandingsbatteri, skjult rørføring, gulvvarme og lignende elementer, som en VVS’er skal udføre. 

 

Belysning og el-arbejde

En anden stor del af badeværelsesrenovering er el – Du kan overveje om du måske skal du have etableret nye stikkontakter, måske skal du have ny loftsbelysning, eller måske skal du have en håndklædetørrer? 

 

Sanitet

Sanitære produkter er essentielt for et badeværelse, og det er vigtigt at du har et klart overblik over hvilke produkter, der skal være på dit nyrenoverede badeværelse. For eksempel bør du overveje om der skal indbygges badekar – måske er du til et spabad eller en sauna? Skal brusenichen udskiftes og hvad ønsker du i din nye bruseniche?

Skal toilettet udskiftes, eller kan det gamle installeres igen? Hvilken type toilet kunne du tænke dig – et væghængt toilet med skjult cisterne, et almindeligt stående toilet? Skal din håndvask udskiftes, eller ønsker du at beholde din håndvask fra før renoveringen? 

 

Opbevaring 

Opbevaring på et badeværelse er altafgørende, og derfor er det vigtigt at overveje om de eksisterende skabe skal udskiftes eller beholdes – eller om der skal sættes hylder op. Det er også værd at overveje om man skal have en væghængt affaldsspand, ny holder til toiletpapir, knager til håndklæder og eventuelt hylder i brusenichen til at opbevare din shampoo og sæbe på? 

 

Design og indretning

Udover de andre nævnte ting, er der en masse småting du bør overveje, når du renoverer badeværelse. Du bør for eksempel tage stilling til om du skal have et nyt spejl, om dit nye badeværelse skal have en pusleplads, om du skal bruge vaskesøjle, om der skal afskærmning på dine vinduer og om du skal have en skydedør. Derudover er indretningen vigtig – for dit nyrenoverede badeværelse skal helst falde i lige præcis din smag – og her bør du overveje valg af farver og materialer – måske er du til lyse fliser, eller måske til nogle mørkere?