Vælg det rigtige stof til dine stofgardiner

Hvis du overvejer at få stofgardiner, men ikke er helt sikker på, hvilket stof der vil være bedst for netop din bolig, så kan du her få nogle tips til, hvilke overvejelser du skal gøre dig. Faktum er nemlig, at der findes et utal af forskellige stoffer på markedet, og det kan derfor være svært at navigere i junglen, og finde de helt rigtige stofgardiner.

Funktionelt vs. udseende

Når du skal vælge stof til dine gardiner, så er det første og vigtigste spørgsmål: Hvad skal dine gardiner kunne? Skal de blot være pæne at se på, eller er det vigtigere for dig, at de også har en funktionel værdi? Eller skal du ”bare” have nogle billige stofgardiner, som fungerer og dækker dine behov.

Hvis det er funktionen, der vejer tungest for dig, kan det f.eks. være en god idé at vælge et stof med en god solafskærmning. Solafskærmningsevnen vil sige noget om, hvor meget sollys der trænger igennem stoffet. Jo mindre sollys der trænger igennem, jo mere vil du kunne holde på varmen i boligen. Dette kan være en fordel i de koldere måneder, hvor vi har brug for mere lys.

Hvis det er udseendet, der vejer tungest for dig, kan det være, at du gerne vil have dine gardiner i et let og luftigt stof. Du skal dog være opmærksom på, at lette stoffer ikke altid har en god solafskærmningsevne.

Holdbarhed

Det andet spørgsmål du skal overveje er: Hvor længe ønsker jeg at have mine gardiner? Det kan have indflydelse på prisen af dine gardiner – men også på materialet og den produktionsmetode der bruges. Gardiner i 100 % bomuld bliver typisk bløde og behagelige efter mange vaske – men de begynder ofte at se slidte ud efter 3-5 års brug. Gardiner i polyester/bomuld-blandinger er mere slidstærke – men bliver ofte mindre behagelige efter mange vaske.

Miljøpåvirkning

Det sidste spørgsmål du skal overveje nøje er: Hvilken miljøpåvirkning har mit valg af materiale? Nogle materialer har en højere miljøpåvirkning end andre – fx dem der indeholder PVC eller andre syntetiske stoffer.

Hvad siger loven?

Det kan være en god idé at tjekke, hvad loven siger om, hvilke materialer der må bruges til stofgardiner. Hvis du har et hus, hvor der er træværk, som er malet eller lakeret, så er du nødt til at være særligt opmærksom på, at dine gardiner ikke skal indeholde nogle bestanddele, der kan være giftige. Det gælder også, hvis du har et hus, der er bygget af materialer, der kan trække skadelige stoffer ud af gardinerne. Hvis du har denne type hus, kan det være en god idé at spørge en ekspert til råds, eller selv at undersøge, hvad lovgivningen siger om, hvilke materialer der er skadelige.

 

Hvilke materialer er bedst?

Nogle af de mest almindelige materialer til gardiner er:

  • Ægte bomuld
  • Polyester
  • Bomuldsblandinger
  • Syntetiske stoffer
  • Bambus